HOME PAGEHOME PAGEHOME PAGEENGLISHSLOVENSKYČESKY
 
Čtvrtek 28.03.2024
DFS PÚČIK
Dětský FS PÚČIK
Kde nás najdete
Historie souboru
Repertoár souboru
Kalendář akcí
Aktuality a zprávy
Fotogalerie
KONTAKTY
Napište nám



FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ PŘÁTEL FOLKLORU

Národopisný festival Kyjovského Slovácka [ Folklorní festival FoS ČR ]

Národopisný festival Kyjovského Slovácka
2008
Není mnoho příležitostí, kde by se mohly prezentovat soubory celé folklorní oblasti. Jednou z možností jsou přehlídky a festivaly. Region kyjovského Dolňácka má takové akce dvě. Kromě Slováckého roku v Kyjově, konaného jednou za čtyři roky, jsou to právě Milotice, které se ujímají role hostitele, v mezidobí již zmíněných Slováckých roků.

První ročník se pořádal v roce 1972, a navázal tak na úspěšné jednodenní přehlídky s názvem " Nedělní odpoledne u Šidlen". Název pochází z místa pořádání přehlídky: areálu vinných sklepů, kde se festivaly konají i dnes. Nejenom však tam. Druhým festivalovým místem jsou zahrady a nádvoří Státního zámku, a pozadu nezůstává ani náves, kterou prochází stovky krojovaných účastníků v tradičním průvodu. Kromě řady pódiových vystoupení přehlídkového i komponovaného typu, festival nabízí i spoustu doprovodných akcí: ukázku prací lidových řemeslníků, tématické výstavy, koncert duchovní hudby a jiné. Vystupují v něm hudební, taneční a pěvecké soubory celého regionu, výjimku tvoří vystoupení hosta z jiné folklorní oblasti a souboru zahraničního.

Cílem tohoto třídenního festivalu na kterém se představí více než tisícovka účinkujících, je udržet, zachovat a zároveň předvést folklor ve své původní kráse a stylové čistotě. Tato přehlídka má však i jiný cíl: umožnit setkání lidí, kteří mají k sobě blízko a které spojuje hudba či zpěv, nebo jenom touha vysadit ze svých každodenních starostí, a alespoň na krátkou chvíli na ně zapomenout, a načerpat nových sil a příjemných zážitků.

Přijeďte se pokochat krásou kyjovských krojů, podmanivé hudby, temperamentního tance a zpěvu. Přijeďte ochutnat víno z vinic, obklopující celý areál a pobýt s dobrými lidmi. Věřte, že se budete k nám do Milotic i se svými přáteli rádi vracet.

Ředitel festivalu: Josef Levek

KONTAKTNÍ ADRESA:

Josef Levek
Kulturní klub Milotice, Dubňanská 425
696 05 Milotice u Kyjova
Česko (CZ)
tel: (+420) 724 760 296
(+420) 518 619 551
fax: (+420) 518 619 476
Národopisný festival Kyjovského Slovácka
Festival Milotice 2006

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 11.07.2009 v 09:55 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
FOLKLORNÍ AKCE V KRAJI
Aktuality a zprávy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář akcí v kraji